Tudományos Diákköri Konferencia

A tudományos diákköri tevékenység egy oktató által vezetett, önkéntes, a rendes tanulmányokon felül teljesített kutatómunkát jelent, amelynek eredményei helyi, illetve országos konferencián  kerülhetnek bemutatásra. Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK), minden páratlan év tavaszán, mindig máshol, az ország egy vidéki vagy fővárosi egyetemén vagy főiskoláján kerül megrendezésre. Az OTDK a tudományos konferenciák protokollja szerint történik A zsűri elismert szakemberekből, professzorokból, akadémikusokból álló bíráló bizottságok által hitelesített értékelési fórum. Az OTDK-ra azok a munkák mehetnek tovább, amelyek előzetesen szerepelnek a helyi TDK konferencián és ott kvalifikálták magukat.

Intézeti TDK forduló minden évben tavasszal, valamint a kétévente megrendezésre kerülő OTDK előtti évben ősszel kerül sor. Aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatók indulhatnak a TDK-n, képzés típusától függetlenül (nappali, levelező, BA, MA). A TDK-n egyénileg vagy többen végzett kutatómunkával is részt lehet venni. TDK-ra nevezni tudományos dolgozat (empirikus kutatás) leadásával lehet, amelynek pontos leadási határidejéről a TDK koordinátor tájékoztatja a hallgatókat.

Nem nyújthatók be az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára az egyetemi, főiskolai tanulmányok során kötelezően, a tantervben is előírt feladatok, szemináriumi dolgozatok, továbbá az osztatlan, MA/MSc képzésben résztvevők esetében már megvédett szakdolgozatok/diplomamunkák és a doktori képzésben résztvevők egyetemi végzettségük megszerzését követően készített és/vagy bemutatott tudományos munkái, tekintettel arra, hogy azok nem tartoznak a felsőoktatási önképzés fogalomkörébe. Az OTDK-ra benevezett valamennyi pályamunka plágiumellenőrzésen megy keresztül. A plágiummal kapcsolatos döntést a szakmai bizottságok által létrehozott háromtagú testület hozza meg. A plágiummal kapcsolatban az OTDT központi felhívásában szereplő információk az irányadók. A szerzői jogokat bizonyítottan sértő pályaműveket az OTDT kizárja az OTDK-ról, a nevező intézmény egyidejű értesítésével.” (lásd OTDT szabályozás: 37OTDK_kozponti_felhivas_2_sz_melleklet.pdf

A dolgozatot a következő email címre kell elküldeni pdf formátumban: szegedhazitdk@gmail.com. Az emailben az alábbi információkat is külön fel kell tüntetni: szerző vagy szerzők neve, minden szerző email címe (amelyet használ), dolgozat címe, minden szerző esetében az aktív félévek száma (pl. BA 2 vagy MA 1), témavezető neve és beosztása. Külsős témavezető esetén mindenképpen fel kell kérni egy belsős témavezetőt.

 

A 2024-es őszi TDK forduló időpontja november 27. (szerda) 12:00-14:00, helyszíne az SZTE BTK Kari konferenciaterem.

TDK konferencia dolgozat leadási határidő: 2024. NOVEMBER 18. 12:00

Leadás módja: szegedhazitdk@gmail.com

A határidő után leadott dolgozatok nem kerülnek elfogadásra!

A dolgozatra vonatkozó formai előírások:

  • pdf formátum, min. 20 –  max. 40 oldal (mellékletek nélkül)
  • 12-es betűméret, 1, 5 sortáv, sorkizárt, margó 2,5
  • hivatkozásokat és a felhasznált irodalmat a Magyar Pedagógia folyóirat követelményei szerint kell formázni (https://www.magyarpedagogia.hu/index.php/magyarpedagogia)

A dolgozat opponensi bírálatát a dolgozatra adott pontszámmal együtt az indulók a helyi forduló előtt kapják meg. A TDK szóbeli fordulón (amelynek időpontjáról a TDK koordinátor küld előzetesen értesítést) az indulóknak nyolc perces prezentációban kell bemutatniuk a kutatásukat a tudományos zsűri előtt. A szóbeli előadásra kapott pontszám és a korábban leadott dolgozatra adott pontok összege dönti el a TDK helyezéseket. Mindezeket figyelembe véve, a tudományos bizottság dönt a pályamunkák továbbjutásáról az OTDK-ra. A továbbjutott dolgozatok esetében, a helyi fordulót követően már csak a pályamunka formai változtatására van lehetőség, tartalmi változtatás nem megengedett.

OTDK-val kapcsolatos bővebb információk a www.otdt.hu oldalon érhetőek el.

Tanulmányi ügyrend a TVSZ alapján:

TÜ_9.3_1: Mentesül a szakdolgozat megírása alól az az alap-, mester- vagy osztatlan tanár szakos hallgató, akinek a szakdolgozattal érintett szakján oktatott és az intézethez/tanszékhez kapcsolódó tudományos területen írt TDK dolgozata az adott szakon folytatott tanulmányai ideje alatt megrendezett OTDK-konferencián 1–3. helyezést ért el, illetve megkapta a szakmai zsűri különdíját. – A mentességet a Modulóban a dékáni kérelem űrlapon kell kérni a záróvizsgára való jelentkezéssel párhuzamosan. A mentesség alapjául szolgáló TDK-dolgozatot, valamint a helyezést igazoló dokumentumot a hallgatónak a megadott határidőig fel kell töltenie a Modulóba. – Az engedélyt követően a dolgozatot (megfelelő formátumban) fel kell tölteni a záróvizsga jelentkezéshez kapcsolódó űrlapra a Modulóban, valamint – amennyiben előírás – a tanszéki/intézeti regisztrációs rendszerbe a dolgozatra kapott opponensi bírálatokkal együtt. A mentesség nem vonatkozik a többszerzős, valamint az érintett szakon a szakdolgozatra előírt nyelvtől eltérő nyelven készült OTDK-dolgozatra.

TÜ_9.3_2: A szakdolgozat ilyen módon megajánlott jegye jeles (témavezetői és opponensi is), továbbá a hozzá kapcsolódó, még nem értékelt szakdolgozati szeminárium megajánlott jegye jeles. A szakdolgozat megírása alóli mentesség nem mentesít a záróvizsga többi része alól, beleértve a dolgozat megvédését is.

TDK-val kapcsolatos kérdések esetén a TDK koordinátor elérhetősége:

Csábi Eszter: eszter.csabi.psy@gmail.com

Kérdésed van?

A képzéssel, kurzusokkal kapcsolatban felmerülő kérdés esetén.
Intézeti nyitva tartás hallgatói ügyintézés számára:
hétköznaponként délelőtt 9:30-12:00 és délután 13:30-15:00 között.